Το πλοίο ταξίδευε με πληρότητα 100%

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 17/08/2020 (σελ. 17)

Το πλοίο ταξίδευε με πληρότητα 100%

Του Αγγελου Σκορδά

Με τη συνεχή κάλυψη τηλεοπτικών συνεργείων, μάσκες φορεμένες με όλους τους πιθανούς τρόπους, σωστούς και λάθος, ατελείωτες ουρές έξω από τα πλοία και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στα πρόθυρα νευρικής κρίσης από την ομοβροντία ερωτήσεων των μπερδεμένων εκδρομέων κορυφώθηκε το τελευταίο κύμα εξόδου των αδειούχων του Αυγούστου που συνέπεσε με το δεύτερο – και εντονότερο – κύμα έξαρσης της πανδημίας. Η μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά μαρτυρά ότι φέτος το καλοκαίρι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Το ίδιο και οι μάσκες ή τα «Προ Επιβίβασης Εντυπα Εντοπισμού Επιβάτη» που κρατούσαν στα χέρια τους όλοι οι επίδοξοι ταξιδιώτες.

Οταν τελικά η επιβίβαση στο πλοίο της γραμμής που εξυπηρετεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από την Ικαρία μέχρι και το Καστελλόριζο) ολοκληρώθηκε, τα σαλόνια ήταν ήδη γεμάτα και οι αναγκαστικά κενές θέσεις φάνταζαν ειρωνικές, ιδίως για τους αργοπορημένους που έψαχναν μανιωδώς τα ελεύθερα τετραγωνικά που τους αντιστοιχούν βάσει των οδηγιών. Στα τραπέζια τα αντισηπτικά είναι σχεδόν όσα και τα μπουκαλάκια νερό. Εξω από τα WC ανακοινώσεις με τον λογότυπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας ενημερώνουν σε ελληνικά και αγγλικά για τη μη ταυτόχρονη είσοδο άνω των δύο ατόμων. Νέες ουρές. Το ίδιο και στα μπαρ. Εκεί οι αποστάσεις τηρούνται. Οι μάσκες πάλι είναι στη… διακριτική ευχέρεια εκάστου.

Με την ώρα να περνάει και τον Πειραιά να ξεμακραίνει, οι περισσότεροι επιβάτες –νεαροί στην πλειονότητά τους – εγκλιματίστηκαν, βρήκαν τις θέσεις τους ή εφηύραν νέες στο κατάστρωμα, κάτω από τις σκάλες, πάνω στα κουτιά των σωσιβίων, στους διαδρόμους των σαλονιών, ενώ οι πιο προνοητικοί άπλωσαν αιώρες… Λίγα λεπτά μετά το μόνο που θύμιζε ότι ο COVID-19 παραμονεύει ήταν οι ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα οι οποίες καλούσαν άπαντες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να φορούν τις μάσκες τους σε «εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους». Κάποιοι υπακούν, άλλοι όχι. Οι μάσκες κρέμονται πια από το αφτί, το σαγόνι ή φοριούνται στον αγκώνα!

Γύρω στις 7 το απόγευμα οι τηλεοράσεις των σαλονιών δείχνουν συντονισμένα το ίδιο δελτίο ειδήσεων. Πρώτο θέμα «η έξαρση του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα». Καθώς δεν υπάρχει ήχος, οι ελάχιστοι που το παρακολουθούν μαθαίνουν τα νέα από τους τίτλους: «Περισσότερα από 200 τα νέα κρούσματα», «Νέο ρεκόρ κρουσμάτων», «Αστικά κέντρα και δημοφιλείς προορισμοί ανησυχούν τους ειδικούς», «Σκέψεις για νέα μέτρα» κ.ο.κ.

Στον μικρόκοσμο του φέρι όλα αυτά φαίνονται τόσο μακρινά. Ισως όλοι οι επιβαίνοντες μοιράζονται την ίδια σκέψη: «Σε εμάς θα τύχει;». Σαν να ξορκίζουν το κακό, ελάχιστοι σχολιάζουν τα όσα προβάλλουν οι οθόνες.

Πρώτο λιμάνι – κάπου έξι ώρες μετά – ο Αγιος Κήρυκος. Σχεδόν το μισό πλοίο αδειάζει. Οι μάσκες που είχαν βγει για κουβεντούλα, τσιγάρο, σνακ και μπίρες στο κατάστρωμα ξαναφοριούνται για το τυπικό της υπόθεσης. Στις σκάλες προς την έξοδο ο νεαρόκοσμος ασυναίσθητα συνωστίζεται. Οι μεγαλύτεροι στέκουν παράμερα και περιμένουν το ανυπόμονο για διακοπές μπούγιο να αποβιβαστεί. Ακολουθούν Φούρνοι, Λειψοί, Πάτμος… Μέχρι την εσχατιά του Αιγαίου, που φέτος έχει επίσης βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δυστυχώς, για τους «λάθος» λόγους.

Leave a Comment