Οι άπιστοι του ιού covid19

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 22/08/2020 (σελ. 9)

Οι άπιστοι του ιού

Του Αχιλλέα Γραβάνη

Ο πλανήτης μετρά ήδη περίπου 21.000.000 εργαστηριακά διαπιστωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, κάθε μέρα πλέον προστίθενται περίπου άλλα 300.000. Τα επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα υπολογίζουν ότι αδιάγνωστοι στην κοινότητα υπάρχουν ίσως 200.000.000 συνάνθρωποί μας που έχουν ήδη μολυνθεί. Ηδη έχουμε χάσει διεθνώς πάνω από 760.000 συνανθρώπους μας, ενώ οι επιδημιολόγοι υπολογίζουν ότι ο θλιβερός αυτός αριθμός πόνου και απελπισίας των οικογενειών τους είναι υποτιμημένος διότι πολλοί θάνατοι στον τρίτο κόσμο δεν καταγράφονται ως θύματα του κορωνοϊού διότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά. Και όλη αυτή η ανθρώπινη καταστροφή έχει συμβεί μέσα σε μόλις 6 μήνες!

Παρ’ όλη αυτή την πρωτοφανή για πολλές δεκαετίες πρόκληση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αμφισβητούν την ύπαρξη του κορωνοϊού, τον χαρακτηρίζουν ως ψέμα με στόχο την καθυπόταξή μας από ισχυρές οικονομικές δυνάμεις, την οικονομική εκμετάλλευσή μας από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Παραβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη χάσει κάποιες δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ που θα αυξηθούν επικίνδυνα εάν η πανδημία συνεχιστεί για χρόνια. Διαδίδουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι ψεύτικος, ότι τα κανάλια και ο Τύπος υπερβάλλουν και ότι στην ουσία πρόκειται για μια απλή γρίπη. Αμφισβητούν δίχως επιχειρήματα τα ατράνταχτα στοιχεία της επιστήμης, αναπτύσσοντας αστήριχτες θεωρίες συνωμοσίας, ενώ προτρέπουν τους συμπολίτες τους να τους μιμούνται στην άρνηση να φορέσουν μάσκα, να αποφύγουν τον συνωστισμό, να εφαρμόσουν συνθήκες υγιεινής των χεριών που διαπιστωμένα αναστέλλουν τη διασπορά στην κοινότητα.

Η επιτυχής αντίδραση της χώρας μας στο πρώτο κύμα με την προσεκτική εφαρμογή των τριών αυτών συνθηκών ανάσχεσης του ιού είναι η τρανότερη διαπιστωτική απόδειξη ότι τα μέτρα αυτά είναι αποτελεσματικά. Η χώρα μας κατάφερε να περιορίσει τα εργαστηριακά διαπιστωμένα κρούσματα σε περίπου 7.000 και τους θανάτους σε 230. Ευτυχώς δεν έχουμε δίπλα μας πολλούς ανθρώπους μας που νοσούν ή έχουν χάσει τη ζωή τους. Η πρωτοφανής αυτή διεθνής επιτυχία μας χρησιμοποιείται από τους άπιστους του ιού ως επιχείρημα για τη μη ύπαρξή του. Μια ανεύθυνη, σχεδόν σχιζοειδής λογική που αν επιβληθεί στη συμπεριφορά μας θα οδηγήσει μέσα σε εβδομάδες στην άνοδο των κρουσμάτων από λίγες εκατοντάδας σήμερα σε χιλιάδες κάθε μέρα, σε πλημμυρίδα νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία μας που λόγω αδυναμίας τους να ανταποκριθούν θα στοιβάζουν εκατοντάδες νεκρούς, αναπαράγοντας τις εικόνες που βλέπαμε σε ισχυρότερες από μας υγειονομικά χώρες όπως οι Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και βέβαια η Αμερική. Η έλλειψη ενσυναίσθησης, η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, η εγκληματικά ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά των άπιστων του ιού μπορεί να φέρει μέχρι το τέλος του χρόνου την αδιανόητη αυτή εικόνα και στη χώρα μας.

Το επιχείρημα των άπιστων του ιού να μη φοράμε μάσκα γιατί δεν γνωρίζουμε πολλούς με τον ιό γύρω μας είναι εξίσου ανόητο με το αντίστοιχο να μη φοράμε ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητό μας γιατί ποτέ δεν είδαμε ατύχημα. Πώς αλήθεια θα αντιδρούσαν οι άπιστοι του ιού στο αίτημα να δηλώσουν ενυπόγραφα ο?τι εάν νοσήσουν από τον κορωνοϊό, αυτοί και οι δικοί τους, θα είναι τελευταίοι στη λίστα νοσηλείας και εισαγωγής στις ΜΕΘ, εάν τα νοσοκομεία πλημμυρίσουν από? περιστατικά? και δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια, μιας και δεν πιστεύουν στην ύπαρξή του;

Η ανεύθυνη συμπεριφορά των άπιστων του ιού προσβάλλει και τους εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες διεθνώς που πασχίζουν νυχθημερόν να βρουν αντιιικά φάρμακα και εμβόλια. Σε αντίθεση με τη δική τους απιστία οι επιστήμονες πιστεύουμε στον ιό και η πίστη μας αυτή μας οδηγεί με πολλή δουλειά μέσα στον επόμενο χρόνο να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας με τα αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα και τα εμβόλια που έρχονται. Με ασφάλεια και δίχως βιασύνες, όταν θα γνωρίζουμε τα σαφή αποτελέσματα της Φάσης 3 των σχετικών κλινικών δοκιμών σε μεγάλο πληθυσμό εθελοντών μέχρι το τέλος του χρόνου. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Τα αντιιικά φάρμακα αλλά και τα εμβόλια θα χορηγηθούν, όταν υπάρξουν, σε 5-6 δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Leave a Comment