Η Covid-19 πιθανώς να είναι πιο θανατηφόρα και από την ισπανική γρίπη

Η πανδημία της Covid-19 που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός έχει τη δυναμική να γίνει πιο θανατηφόρα από ότι η πανδημία του 1918, αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ακαδημαϊκό έντυπο.
Γνωστή ως η πιο θανατηφόρα πανδημία της σύγχρονης ιστορίας, η ισπανική γρίπη του 1918 μόλυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 675.000 στην Αμερική, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC). Στις αρχές του 20ου αιώνα δεν υπήρχαν ούτε εμβόλια, ούτε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση δευτερογενών λοιμώξεων, που  αναπόφευκτα εμφανίστηκαν στους ασθενούντες από τη γρίπη. Η τότε κοινωνία  προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση, έλαβε  μέτρα παρόμοια με τα τωρινά, όπως η επιβολή καραντίνας και η ενίσχυση της προσωπικής υγιεινής, σύμφωνα με το  CDC.

Πάνω από έναν αιώνα μετά, ο πλανήτης βρίσκεται πάλι αντιμέτωπος με μία άλλη πανδημία, η οποία προκλήθηκε από τον κορονοΐο SARS-CoV-2 και η οποία δεν είναι ακόμα εντελώς σαφές, πόσο θανατηφόρα είναι. Ο ιός έχει ήδη μολύνει τουλάχιστον 22,2 εκατομμύρια ανθρώπους και ευθύνεται για το θάνατο τουλάχιστον 783,525 ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο John Hopkings.

Μια ομάδα επιστημόνων, για να συγκρίνουν την τωρινή πανδημία με αυτή του προηγούμενου αιώνα, εστίασε στη Νέα Υόρκη, η οποία επλήγη σκληρά και από τους δύο ιούς. Την άνοιξη ο SARS-CoV-2 χτύπησε με σφοδρότητα την πόλη, προκαλώντας πάνω από 19.000 επιβεβαιωμένους θανάτους και πάνω από 4.600 πιθανούς ή μη επιβεβαιωμένους  θανάτους, όπως αναφέρει το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές, ανέλυσαν θανάτους όλων των αιτιών στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1918, που ήταν και η περίοδος με τη μεγαλύτερη έξαρση του ιού στην πόλη και τους συνέκριναν με τους θανάτους όλων των αιτιών, τους ίδιους μήνες από το 1914 και μετά. Έπειτα υπολόγισαν  τους θανάτους όλων των αιτιών από τις 11 Μαρτίου έως τις 11 Μαΐου του τρέχοντος έτους στη Νέα Υόρκη, από την περίοδο, δηλαδή, που το ξέσπασμα του COVID-19 κορυφώθηκε έως ότου και υποχώρησε. Οι χρονικές περίοδοι που συνέκριναν ήταν διάρκειας 61 ημερών, η κάθε μία.

Οι ερευνητές επέλεξαν να συγκρίνουν το πρόωρο ξέσπασμα στη Νέα Υόρκη με την κορύφωση της έξαρσης της γρίπης του 1918, αντί με το ήπιο κύμα της γρίπης  που ξέσπασε την άνοιξη του 1918, ώστε «οι άνθρωποι να  μπορέσουν να αντλήσουν πληροφορίες  για το πόσο σοβαρό είναι αυτό το νέο ξέσπασμα», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Jeremy Faust, ιατρός έκτακτων περιστατικών στο νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του  Harvard.

Η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην κορυφή της πανδημίας της Γρίπης του 1918 ήταν 2,8 φορές υψηλότερη από ό, τι τους ίδιους μήνες των προηγούμενων ετών. Αντίθετα, για το ξέσπασμα COVID-19 στις αρχές του 2020 στη Νέα Υόρκη, διαπίστωσαν ότι 33.465 θάνατοι όλων των αιτιών, σημειώθηκαν μεταξύ 8,28 εκατομμυρίων κατοίκων το διάστημα απο 11 Μαρτίου έως 11 Μαΐου. Η θνησιμότητα από κάθε είδους αιτία τους μήνες αυτούς του 2020 ήταν 4,15 φορές υψηλότερη από αυτούς τους μήνες μεταξύ 2017 και 2019.

Αυτό σημαίνει ότι στην κορύφωση της πανδημίας της Γρίπης του 1918 στη Νέα Υόρκη περίπου 287 ανά 100.000 άτομα πέθαναν, τον μήνα, από οποιαδήποτε αιτία στη Νέα Υόρκη, ενώ κατά τη διάρκεια της πρώιμης επιδημίας COVID-19, περίπου 202 ανά 100.000 άτομα πέθαναν, τον μήνα στην πόλη.

Έτσι, η θνησιμότητα από κάθε είδους αιτία κατά την άνοιξη του 2020 ήταν το 70% της θνησιμότητας, από κάθε είδους αιτία κατά το φθινόπωρο του 1918. «Όταν το κάνουμε αυτό, βλέπουμε ότι ο COVID-19 έχει πράγματι τη δυναμική να προκαλέσει και ήδη, δυστυχώς το έχει κάνει, να προκαλέσει θανάτους της ίδιας κλίμακας με την Γρίπη του 1918», δήλωσε ο Faust.

ΠΗΓΗ: Live Science

www.ert.gr

Source: ΕΡΤ

η ισπανική γρίπη του 1918 μόλυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 675.000 στην Αμερική,

Leave a Comment