Το 82% των Εργοδοτών στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζονται

Έρευνα έλλειψης ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2024

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2024

Ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου – μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ισραήλ  – στις οποίες παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντων διεθνώς – βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας δηλώνουν σοβαρή δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2024 (*) με την έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα να αποτυπώνει υψηλό ρεκόρ 11ετίας ενώ το ποσοστό εμφανίζεται κατά 7% υψηλότερο από τον Μ.Ο. παγκοσμίως (75%). Η εξέλιξη χρόνο με το χρόνο του αριθμού των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ταλέντων είναι σταθερά αυξητική καθώς από 42% το 2014, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% το 2018 για να ανέβει κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (στο 77%) και να κορυφωθεί στο 82% το 2024.

Έλλειψη ταλέντων ανά κλάδο

Οι κλάδοι στους οποίους αποτυπώνεται μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και ο κλάδος της Βιομηχανίας & Κατασκευών με το 89% των εργοδοτών να αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση ταλέντων.

Στον τομέα της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το 88% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Επιπλέον, το 85% των εργοδοτών αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών.

Στον κλάδο των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, το 82% των οργανισμών δεν βρίσκει το απαιτούμενο ταλέντο. Στην Υγεία και τις Βιοεπιστήμες, το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζει δυσκολίες ανέρχεται στο 81%. Στους τομείς των Χρηματοοικονομικών και των Κτηματομεσιτικών, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 79%.

Η ζήτηση για ταλέντα στην Πληροφορική ξεπερνά την προσφορά, όπου το 74% των οργανισμών αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των ταλέντων που χρειάζονται, και οι Προοπτικές Απασχόλησης στον κλάδο φτάνουν στο +11%, συρρικνωμένες κατά -21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά -16% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλες δυσκολίες

Οι Έλληνες εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις με αριθμό προσωπικού 250-999 ατόμων συναντούν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση ταλέντων καθώς σχεδόν 9 στους 10 (87%) δηλώνουν ότι δυσκολεύονται. Το 84% των εργοδοτών επιχειρήσεων 1.000-4.999 ατόμων συναντούν επίσης σοβαρές δυσκολίες ενώ πιο χαμηλό είναι το ποσοστό (82%) των εργοδοτών που δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα σε επιχειρήσεις με προσωπικό 5.000 ατόμων και άνω. Ίσο ποσοστό αποτυπώνεται και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που απασχολούν 10-49 άτομα. Το μικρότερο ποσοστό εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει προσωπικό εντοπίζεται στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους (78%).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας έλλειψης ταλέντων ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας δήλωσε: «Η έλλειψη εξειδικευμένων ταλέντων αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Οι ανακατατάξεις που προκάλεσε την περασμένη διετία η πανδημία αύξησαν τον βαθμό δυσκολίας εύρεσης ταλέντων. Παράλληλα, σημαντική πρόκληση συνιστά και η συχνή μετακίνηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού όπου οι επιχειρήσεις για προστασία πρέπει να υιοθετήσουν στρατηγική διακράτησης ταλέντων με ισχυρά κίνητρα. Στη ManpowerGroup, προσφέρουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες εύρεσης και στελέχωσης ενώ παρέχουμε λύσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων (upskilling) μέσα από την εγγύηση και τη μεθοδολογία της Right Management σε προγράμματα εκπαίδευσης όσο και μέσω των Τech Academies,  εντατικών προγραμμάτων σπουδών σε τεχνολογίες που απευθύνονται είτε σε απόφοιτους STEM είτε σε εργαζόμενους εταιρειών.

Βασικοί παράγοντες των στρατηγικών ανθρώπινου δυναμικού για το 2024

Καθώς οι Έλληνες εργοδότες σχεδιάζουν τις στρατηγικές τους προτεραιότητες HR για το επόμενο έτος, ανέφεραν ότι η ευημερία των εργαζομένων (24%), η πρόσληψη ειδικευμένων εργαζομένων (21%) και η πράσινη μετάβαση (21%) επηρεάζουν περισσότερο τα σχέδιά τους. Το 20% αναφέρουν την Τεχνητή Νοημοσύνη και την τεχνολογική μετάβαση, το 18% τις αναγκαστικές απολύσεις λόγω δύσκολης οικονομίας, επίσης 18% τη διατήρηση ταλέντων ακόμα και όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα και ίσο ποσοστό την απειλή της ύφεσης. Το 17% τη «μεγάλη παραίτηση», το 16% τις πρωτοβουλίες διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης και ίσο ποσοστό την ενδεχόμενη βελτιστοποίηση ανθρώπινου δυναμικού.

Παγκόσμιοι & ελληνικοί οργανισμοί εντοπίζουν τις 3 κορυφαίες προκλήσεις κατά την εξέταση των θέσεων εργασίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) που απαιτούν δεξιότητες AI: Την Εκπαίδευση του προσωπικού ώστε να αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στους ρόλους του, την Εύρεση κατάλληλων Εργαζομένων και τον Καθορισμό Ρόλων που μπορούν να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Πώς οι Έλληνες εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντων – 2024

Καθώς το 2024 η δεξαμενή ταλέντων συρρικνώνεται, οι εργοδότες αναδιαμορφώνουν τα οφέλη που προσφέρουν για να διακρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα. Το 44% των εργοδοτών προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το πού και το πότε εργάζονται οι εργαζόμενοι, το 31% θα επιλέξει την προσφορά μπόνους συμμετοχής, το 28% την εξέταση νέων δεξαμενών ταλέντων, π.χ. ώριμων εργαζομένων. Το 25% θα χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο την αύξηση μισθών ενώ το 24% τη διακράτηση ταλέντων ακόμα και όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Το 18% δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις απαιτήσεις προσόντων, το 16% ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση για επιλεγμένες εργασίες/διαδικασίες και το 9% ότι θα προσφύγουν σε προσλήψεις διεθνώς.

Η λύση για την έλλειψη ταλέντου

Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, ο όμιλος ManpowerGroup διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων εργαλείων που απευθύνονται σε οργανισμούς, ώστε να βρουν το ταλέντο με τις δεξιότητες που αναζητούν.

Σχετικά με την Έρευνα

Η έρευνα διεξήχθη από τον όμιλο ManpowerGroup τον Οκτώβριο του 2023 σε 40.077 εργοδότες σε 41 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 525 Ελλήνων εργοδοτών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης και media inquiries, επικοινωνήστε με το τμήμα Marketing και Επικοινωνίας της ManpowerGroup Greece: vtsouni@manpowergroup.gr, gmpethani@manpowergroup.gr, 211-1069963.

πηγή

Κοινοποίηση

Leave a Comment