Βαρύ το πλήγμα της κακοκαιρίας Daniel στην παραγωγή γάλακτος

Τριακόσιες ογδόντα λιγότερες εκμεταλλεύσεις παραγωγής γάλακτος στη Θεσσαλία –αιγοπρόβειου και αγελαδινού– παρέδωσαν το προϊόν τους μέσα στο 2023, καθώς πολλές από αυτές είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς μετά το πέρασμα του «Daniel» στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου είτε ακριβώς λόγω ζημιών από την κακοκαιρία, ακόμη κι αν δεν είχαν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, υπέστησαν ζημιές στις εγκαταστάσεις τους, αποθέματα ζωοτροφών χάθηκαν στις λάσπες και τα ζώα εμφάνισαν στη συνέχεια ασθένειες.

Οι ακριβείς μάλιστα επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ακόμη δεν μπορούν να υπολογιστούν, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί και τα στελέχη του εν λόγω κλάδου, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδος. Το πλήγμα αναμένεται να είναι μεγάλο πρωτίστως για τη Θεσσαλία, αλλά και συνολικά για τη χώρα, δεδομένου ότι στη Θεσσαλία παράγεται πάνω από το 1/5 της συνολικής παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και το 50% του τυριού φέτα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελγο-Δήμητρα, τα οποία παρουσίασε χθες στη διάρκεια συνεδρίου για τα γαλακτοκομικά προϊόντα ο Ευστ. Νικολάου, γενικός διευθυντής ∆ιασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του οργανισμού, οι εκμεταλλεύσεις στη Θεσσαλία με παραδόσεις πρόβειου γάλακτος υποχώρησαν το 2023 σε 4.845 από 5.096 το 2022, οι εκμεταλλεύσεις με παραδόσεις γίδινου γάλακτος ήταν το 2023 1.501 από 1.619 το 2022, ενώ οι εκμεταλλεύσεις στη Θεσσαλία με παραδόσεις αγελαδινού γάλακτος ήταν 206 το 2023 από 217 το 2022. Ο συνολικός αριθμός εκμεταλλεύσεων με παραδόσεις γάλακτος στη Θεσσαλία διαμορφώθηκε το 2023 σε 6.552 από 6.932 το 2022.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές, οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο ήταν 483.000 ζώα, εκ των οποίων τα 84.148 ήταν αιγοπρόβατα και 7.375 αγελάδες. Μια μικρή γεύση των επιπτώσεων στην παραγωγή γάλακτος και τυριών έδωσε χθες ο Κώστας Κουτσοδήμος, διευθυντής ζώνης γάλακτος της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», το εργοστάσιο της οποίας στα Τρίκαλα (πρόκειται για τη μονάδα της ΤΥΡΑΣ) υπέστη σημαντικές ζημιές και δεν λειτούργησε για πάνω από δύο εβδομάδες, ενώ το εργοστάσιο γάλακτος στη Λάρισα ήταν δύσκολο να προσεγγιστεί λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία στο οδικό δίκτυο. «Η μείωση των παραδόσεων στην εταιρεία ήταν μεγαλύτερη από 2 εκατ. κιλά κατά την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο», τόνισε ο κ. Κουτσοδήμος, εκτιμώντας ότι συνολικά θα είναι μειωμένη η παραγωγή γάλακτος την επόμενη περίοδο.

Το πόσο αυτό θα επηρεάσει την τοπική και την εθνική οικονομία –χωρίς να συνυπολογιστούν οι συνέπειες της καταστροφικής κακοκαιρίας στους υπόλοιπους κλάδους της ζωικής και φυτικής παραγωγής– φαίνεται από τα στοιχεία της συμβολής της περιοχής το 2022, μια χρονιά δηλαδή πριν από την κακοκαιρία «Daniel». Από τους 144.170 τόνους φέτας που παράγει συνολικά η Ελλάδα, οι 71.500 τόνοι, περίπου δηλαδή το 49,5% του συνόλου, παράγεται στην περιοχή της Θεσσαλίας. Στην ίδια περιοχή παρήχθησαν το 2022 84.940 τόνοι από τους συνολικά 182.380 τόνους μαλακών τυριών της Ελλάδας, ποσοστό δηλαδή περίπου 43%. Πολύ μικρή, αντιθέτως, είναι η συνεισφορά της περιοχής στην παραγωγή σκληρών και ημίσκληρων τυριών, περίπου 0,09% της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας.

πηγή: https://www.moneyreview.gr/

Κοινοποίηση

Leave a Comment